Recipe: Tasty Kek Marble Pelangi (Rainbow Marble Cake)🌈

Kek Marble Pelangi (Rainbow Marble Cake)🌈.

Kek Marble Pelangi (Rainbow Marble Cake)🌈 You can cook Kek Marble Pelangi (Rainbow Marble Cake)🌈 using 12 ingredients and 13 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kek Marble Pelangi (Rainbow Marble Cake)🌈

  1. You need of A)Bahan diayak.
  2. You need of tepung gandum.
  3. It's of st baking powder.
  4. Prepare of B)Bahan diputar.
  5. It's of ketul /227g buttercup.
  6. Prepare of sb susu pekat manis.
  7. Prepare of st esen vanila.
  8. Prepare of boleh jika nak tambah 1/2 hingga 1 cawan freshmilk untuk kek lebih moist.
  9. You need of C)Bahan diputar.
  10. It's of biji telur dari peti sejuk (diasingkan putih dan kuning).
  11. You need of gula kastor.
  12. Prepare of sb ovalette.

Kek Marble Pelangi (Rainbow Marble Cake)🌈 instructions

  1. Ayak bahan A sebanyak tiga kali supaya kek dapat mengembang sekata..
  2. Dalam mangkuk berasingan,campurkan bahan B. Pukul sehingga bancuhan kembang dan bertukar pucat..
  3. Untuk bahan C,dalam mangkuk pengadun yang lain,pukul telur putih sehingga betul2 kembang dan ringan dengan kelajuan mixer yang tinggi. Barulah diperlahankan dan dimasukkan gula sedikit demi sedikit sehingga habis. Adun sebati..
  4. Kemudian masukkan kuning telur sedikit demi sedikit @ sebiji demi sebiji diikuti ovalette. Adun sebati..
  5. Sekarang masukkan bancuhan B (bancuhan mentega) ke dalam bancuhan C (bancuhan putih telur). Adun rata. Hentikan memukul dgn mixer..
  6. Masukkan bahan A yang diayak. Gaul rata2 pada satu arah yang sama sehingga rata dan sebati.(guna spatula/senduk).
  7. Bahagikan adunan sama banyak kepada 5 warna (atau terpulanglah). Letakkan pewarna yang berbeza dan kacau rata2..
  8. Panaskan oven pada suhu 170C. Sediakan loyang 7 x 7 x 3 inci yang dilapik baking paper yang digris..
  9. Tuangkan berselang-seli setiap lapisan warna mengikut warna pelangi. Lorekkan ikut kreativiti. Hentak perlahan sekali dua untuk buang udara terperangkap. Bakar selama 50 minit pada suhu 170c..
  10. Keluarkan dari oven,biarkan betul2 sejuk baru dipotong..
  11. P/s: Kalau boleh pewarna diletakkan sekali perisa yang sesuai dgn warna. Contohnya merah-strawberry,hijab-pandan,jingga-lemon tapi saya tak buat sebab harini cuma ada perisa oren je..so biarlah rasa ori...
  12. P/s: kalau ditambah freshmilk, lebih baik simpan kek dalam peti untuk tahan lebih lama,kerana kek sgt moist @ habiskan cepat2😅.
  13. P/s: msg ni la buat akak gelabah ptg tadi..hahaha🤣.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Recipe: Appetizing Kopi Susu Panas

Recipe: Tasty Vanilla cake

How to Make Perfect Kyoto saikyo yaki cod&salmon