Recipe: Yummy Tip:Hilangkan Bau Hanyir Daging Ayam

Tip:Hilangkan Bau Hanyir Daging Ayam. Kali ini saya share tips hilangkan hanyir atau lendir ikan dan ayam. Like, subscribe dan share video saya. Mudah saja cara hilangkan bau hanyir ikan sebelum dimasak, bukan?

Tip:Hilangkan Bau Hanyir Daging Ayam Bahkan, anda patut lebihkan makan ikan daripada ayam ataupun. Tips menghilangkan bau hanyir/amis daging ayam untuk video hari ini. Tips ni sangat penting untuk para ibu rumah tangga yang ingin membuat juadah lebih. You can have Tip:Hilangkan Bau Hanyir Daging Ayam using 3 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Tip:Hilangkan Bau Hanyir Daging Ayam

  1. It's of Ayam.
  2. It's of Tepong gandum timbang kilo (tak perlu beli yang mahal pun).
  3. You need of Air secukupnya.

Daging sering digunakan dalam pelbagai menu masakan antaranya ialah rendang, stew, daging bakar dan sebagainya. Jom kita lihat langkah-langkah mencuci daging untuk menghilangkan bau hamis daging. Ayam yang sudah dicuci, diamkan dengan campuran air jeruk nipis. Pertama yang dilakukan, cuci ayam hingga bersih.

Tip:Hilangkan Bau Hanyir Daging Ayam instructions

  1. Buang kulit ayam (optional) dan lemak yang terdapat pada dagingnya.Masukkan ke dalam bekas.Ketepikan..
  2. Bancuh tepung gandum bersama air hingga gandum larut(jumlah bancuhan bergantung kepada jumlah daging ayam yang hendak dimasak)..
  3. Masukkan air bancuhan tadi ke dalam bekas berisi daging ayam tadi.Rendam selama 30 minit..
  4. Gosok-gosokkan daging ayam dengan tangan untuk keluarkan segala lendir dan lemak yang masih ada.Buang air bancuhan gandum tadi..
  5. Cuci bersih daging ayam dengan air.Letak di dalam penapis,lalukan di bawah paip air,toskan.Siap untuk dimasak @ disimpan di dalam peti sejuk sebelum digunakan (ayam. juga lebih tahan lama,tidak cepat busuk)..

Tiriskan dan taruh daging ayam dalam wadah. Fimela.com, Jakarta Ketika memasak daging ayam, salah satu proses mengolah yang harus dilakukan adalah merendam ayam dengan jeruk nipis dan garam, gunanya untuk menghilangkan bau amis dan tak sedap dari ayam sehingga daging ayam terasa enak dimakan. Baca Juga : Tips Kulit Ayam Goreng Krispi dan Gurih. Jika membeli ikan yang sudah tidak hidup lagi, masih ada banyak cara juga untuk menghilangkan bau tanah pada tubuh ikan. Untuk memastikan bau tanah benar-benar hilang hingga seluruh daging ikan, beberapa larutan bisa.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Recipe: Appetizing Kopi Susu Panas

Recipe: Tasty Vanilla cake

How to Make Perfect Kyoto saikyo yaki cod&salmon