How to Make Perfect Roti Putih

Roti Putih.

Roti Putih You can have Roti Putih using 9 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Roti Putih

  1. It's of air.
  2. It's of sdt garam (letak di sudut loyang uli).
  3. You need of sdb gula (letak di sudut loyang uli).
  4. It's of sdb minyak sayuran/masak.
  5. You need of pelembut roti.
  6. You need of cawan/300gram tepung roti (Japan Bread Flour yg terbaik).
  7. It's of serbuk bread improver.
  8. It's of susu tepung (optional).
  9. It's of sdt yis kering Mauripan (letak tanpa terkena cecair).

Roti Putih step by step

  1. Masukkan bahan ramuan mengikut turutan daripada cecair sehingga yis dalam loyang uli bread maker..
  2. Tutup bekas dan set berat 500gram, menu 1 basic bread dan color light. Tekan start. Mesin secara automatik akan menetapkan masa proses masakan 2 jam 55 minit. Berat dan menu function akan menjadikan masa proses menguli dan membakar berbeza..
  3. Selepas tamat tempoh membakar..keep warm sementara. Selepas itu, keluarkan roti dari loyang uli dan sejukkan utk mengelakkan roti berpeluh..
  4. Potong roti dengan pisau yang sesuai bila sudah sejuk..

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Recipe: Appetizing Kopi Susu Panas

Recipe: Tasty Vanilla cake

How to Make Perfect Kyoto saikyo yaki cod&salmon