How to Cook Tasty Onde onde / buah melaka

Onde onde / buah melaka. Sedap bila makan rasa manis gula melaka @ nisan. Brilio.net - Camilan onde-onde merupakan salah satu jajanan yang digemari banyak orang. Selain rasanya yang enak dan bentuknya yang bulat, taburan wijen membuat makanan ini Nah, umumnya isian onde-onde ini adalah kacang hijau.

Onde onde / buah melaka Buah melaka/onde-onde gebu dan enak sedia untuk dihidang. Mkn dgn kuah santan pun sedap juga. Rupa bentuk buah Melaka kurang cantik 😁.si bujang dan puteri yg menolong.ibunya merebus dan membuat kuah 😃. You can cook Onde onde / buah melaka using 8 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Onde onde / buah melaka

  1. Prepare of tepung pulut.
  2. You need of sudu tepung gandum.
  3. Prepare of daun pandan.
  4. You need of titis pewarna hijau.
  5. Prepare of Garam.
  6. Prepare of Air.
  7. Prepare of Kelapa parut.
  8. It's of Gula melaka.

Kuih onde-onde atau juga dikenali sebagai buah melaka merujuk kepada sejenis kuih yang diperbuat daripada bahan-bahan seperti tepung beras pulut, manisan, kelapa muda parut, garam, air dan daun pandan (untuk warna dan baunya yang harum). Onde-onde, ondeh-ondeh or in Indonesia - klepon is a dessert or tea-time snack made out of glutinous rice flour or sweet potato, filled with gula melaka (coconut palm sugar) and coated with grated coconut. Onde-onde can be found in morning markets, school canteens and sold by Mak Cik's or Pak. Ondeh-Ondeh, Pandan-Flavored Glutinous Rice Balls with Palm Sugar, Buah Melaka, Klepon.

Onde onde / buah melaka step by step

  1. Kisarkan daun pandan, tapis dan ambil air pandan sahaja..
  2. Campurkan tepung pulut, tepung gandum, air pandan, pewarna hijau dan sedikit garam. Gaulkan sehingga tepung boleh diuli dan tidak melekat di tangan..
  3. Uli tepung menjadi bulat kecil, tekan ditengah dan letakkan gula melaka yang dihiris ketulan kecil2, dan letakkan di dalam pinggan sebelum dimasak..
  4. Sementara itu, letakkan kelapa di dalam pinggan dan letak sedikit garam. Didihkan air di dalam periuk..
  5. Masukkan onde onde di dalam didihan air, tunggu sehingga onde onde timbul di permukaan air untuk masak..
  6. Setelah onde onde masak, angkat dan toskan onde onde. Letak di dalam pinggan dan gaulkan bersama kelapa parut. Onde onde siap. Selamat menjamu selera ❤️.

In Malaysia and Singapore, onde-onde is referred to these delicious glutinous rice balls filled with gula melaka (palm sugar). As you bite into an Onde-Onde, the melted palm sugar flows out. Onde-Onde is one of the traditional kuih in Malaysia (kuih is term for Malaysian cakes, pastries if you will). They are either made from sweet potato or glutinous rice flour. The cute little onde-onde-also spelled as ondeh-obdeh-are infused with pandan (screwpine leaf) juice and filled with "Gula Melaka".

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Recipe: Appetizing Kopi Susu Panas

Recipe: Tasty Vanilla cake

How to Make Perfect Kyoto saikyo yaki cod&salmon