Recipe: Tasty Tom Yam Nam Khon Versi Susu Pekat

Tom Yam Nam Khon Versi Susu Pekat.

Tom Yam Nam Khon Versi Susu Pekat You can have Tom Yam Nam Khon Versi Susu Pekat using 19 ingredients and 3 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Tom Yam Nam Khon Versi Susu Pekat

  1. It's of Air.
  2. Prepare of Akar ketumbar (1 pohon).
  3. It's of Lengkuas (2 inci - diketuk).
  4. You need of Serai (2 tangkai - diketuk.
  5. It's of Bawang putih (2 ulas - diketuk).
  6. Prepare of limau purut (5-6 helai).
  7. It's of Bawang Holland (1 biji dibelah empat).
  8. It's of Lobak merah (1/2 batang).
  9. It's of Saderi (Saya tak letak sebab takde).
  10. You need of Cili padi (4-5 tangkai/ikut kepedasan yang dimahukan).
  11. You need of Ayam (1 mangkuk - dipotong kecil).
  12. You need of Pes tom yam thai (3-4 sb).
  13. You need of Sos ikan (3-4 sb).
  14. It's of Susu pekat (3 sb).
  15. You need of Cendawan enoki.
  16. You need of Tomato.
  17. Prepare of ketumbar.
  18. It's of Limau nipis (2 biji - ambil jus perahan).
  19. It's of Garam (secukup rasa).

Tom Yam Nam Khon Versi Susu Pekat step by step

  1. Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam periuk mengikut turutan seperti yang tersenarai..
  2. Sebelum pes tomyam thai dimasukkan, pastikan ayam telah pun masak. Pes tom yam thai yang digunakan semestinya yang ada muka makcik femes ni! 😆 Setelah kuah mendidih, tutupkan api. Perahan air limau tidak boleh dibiarkan menggelegak terlalu lama kerana akan mempengaruhi rasa..
  3. Jika mahu kuah lebih boleh tambahkan air. Sesuaikan rasa masam, masin dan manis mengikut citarasa masing-masing. Sesuai dimakan dengan nasi, kuetiau atau mee megi. Lauk boleh ditukar dengan udang atau sotong..

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Recipe: Appetizing Kopi Susu Panas

Recipe: Tasty Vanilla cake

How to Make Perfect Kyoto saikyo yaki cod&salmon