Easiest Way to Prepare Perfect Asam Pedas Ayam Kebaboom

Asam Pedas Ayam Kebaboom.

Asam Pedas Ayam Kebaboom You can have Asam Pedas Ayam Kebaboom using 18 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Asam Pedas Ayam Kebaboom

  1. You need 3 of Biji Bawang Merah - Kisar.
  2. It's 2 Ulas of Bawang Putih - Kisar.
  3. You need 1 of Inci Halia - Kisar.
  4. You need 3 Batang of Serai - Kisar.
  5. You need 75 gram of Cili Kering -Rebus & Kisar.
  6. It's 1/2 tbsp of Lada Hitam - Kisar.
  7. Prepare 1 of Ekor Ayam - Potong 12.
  8. You need 2 Keping of Asam Keping.
  9. You need 1 tbsp of Pes Asam Jawa.
  10. It's 1 Liter of Air atau secukupnya.
  11. It's 1 tbsp of Garam atau secukupnya.
  12. It's 2 tsp of Gula.
  13. It's 1/2 cawan of Minyak - untuk menumis.
  14. You need of Bahan sampingan.
  15. You need 1 of Ikat Daun Kesom.
  16. It's 1 of Kuntum Bunga Kantan.
  17. It's 3 of Biji Tomato.
  18. You need 5 Batang of Bendi - dicelur.

Asam Pedas Ayam Kebaboom step by step

  1. Sediakan bahan-bahan yang diperlukan..
  2. Bersihkan ayam.Ketepikan.Cili kering dipotong menyerong,asingkan bijinya,basuh dan rebus 10 minit.Selepas direbus,bersihkan cili dari bijinya dan sedia dikisar bersama air dan lada hitam.Ketepikan..
  3. Potong kecil bawang merah,bawang putih,halia dan serai.Masukkan ke dalam pengisar.Masukkan air dan kisar halus.Sediakan periuk,masukkan minyak dan masukkan bahan kisar apabila minyak sudah panas.Tumis hingga naik bau dan pecah minyak..
  4. Kemudian,masukkan kisaran cili kering.Tumis dengan api sederhana sehingga tumisan cili kering pecah minyak.Kemudian,masukkan ayam.Tumis sehingga ayam sedikit mengecut.Masukkan asam keping..
  5. Lebih kurang 15 minit,masukkan pes asam jawa,garam,gula dan air.Pastikan jumlah air menutupi ayam.Biarkan mereneh dalam 15 minit(bagi ayam lembut dan kuah memekat).Kemudian masukkan daun kesom,bunga kantan dan tomato.Reneh lagi..
  6. Rasakan asam pedasnya cukup rasa masam,masin dan pekat kuahnya.Jika sudah berpuashati,bolehlah ditutup apinya.Bendi dicelur dalam air panas.Kemudian dipotong menyerong.Susun bendi dalam mangkuk lauk ketika dihidang..
  7. Asam Pedas Ayam Kebaboom sedia untuk dihidang dan dijamu.Selamat mencuba 😊.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Recipe: Appetizing Kopi Susu Panas

Recipe: Tasty Vanilla cake

How to Make Perfect Kyoto saikyo yaki cod&salmon