Recipe: Appetizing Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)

Kek Marble (Versi Periuk Tekanan).

Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) You can cook Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) using 8 ingredients and 8 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)

  1. Prepare of mentega (buttercup).
  2. Prepare of gula custor.
  3. It's of biji telur gred C.
  4. Prepare of tepung gandum diayak.
  5. You need of baking powder diayak.
  6. Prepare of esen vanilla.
  7. You need of serbuk koko diayak.
  8. You need of susu sejat.

Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) step by step

  1. Sediakan bahan-bahan. Satukan dan ayak tepung gandum dan baking powder, ketepikan..
  2. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Potong kecil mentega tu ye supaya senang nak putar. Kak Lat guna senduk kayu je. Petuanya putar ikut arah jam hingga selesai. Jangan putar tak tentu hala ye😂.
  3. Masukkan telur satu demi satu, pukul sebati setiap telur yang dimasukkan. Masukkan esen vanilla..
  4. Masukkan tepung berselang seli dengan susu sejat. Kaup dan balikkan dengan menggunakan spatula..
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan serbuk koko yang telah diayak pada 1 bahagian dan satu lagi biarkan warna asal. Nak tambah warna-warna lain pun boleh, ikut citarasa masing-masing..
  6. Sapukan periuk dengan mentega. Kak Lat guna lebihan yang melekat dekat balutan buttercup tu ja. Sayang kan 😊. Masukkan adunan warna asal, selang selikan dengan adunan koko. Akhir sekali, lorekkan dengan pencukil gigi..
  7. Tekan butang yang bertanda kek. Periuk tekanan Kak Lat ni 35 minit ja. Ikut periuk tekanan masing-masing ye. Kak Lat tambah lagi 10 minit bagi garing sikit keknya..
  8. Dah siap. Biarkan sejuk dulu sebelum dikeluarkan dari periuk. Alhamdulillah, senang je nak keluarkan dan tak melekat! Selamat mencuba..

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Recipe: Appetizing Kopi Susu Panas

Recipe: Tasty Vanilla cake

How to Make Perfect Kyoto saikyo yaki cod&salmon