How to Make Tasty Bihun sup ikan siakap susu

Bihun sup ikan siakap susu. #BihunSupUtara #MeehoonSupUtara #BihunSup Resepi Lengkap Bihun Sup Utara Bersama Sambal Merah Meehon Sup Utara Ada Lebihan Daging Korban Boleh Cuba Buat. Bahan ikan nila bengkoang lobak putih ginko biloba sayur asin tomat hijau jahe cabe rawit tahu bahan bumbu kecap ikan minyak wijen lada kaldu jamur. Sediakan sebuah mangkuk, masukkan bihun, tauge dan sawi ke dalamnya.

Bihun sup ikan siakap susu Bihun sup tidak pedas, sedap dan sangat mengenyangkan kerana ia mengandungi karbohidrat sama seperti nasi serta daging ayam yang kaya akan protein. Jika anda mahu pedas, kami juga menulis resepi sambal kicap sebagai pelengkap makan bihun sup ayam. Assalamualaikum, Apa khabar pembaca blog fizalgk dan rakan-rakan sekalian? You can have Bihun sup ikan siakap susu using 17 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Bihun sup ikan siakap susu

  1. Prepare of ekor ikan siakap.
  2. You need of biji tauhu.
  3. Prepare of biji tomato.
  4. Prepare of bawang putih.
  5. Prepare of biji bawang merah.
  6. You need of halia.
  7. It's of lobak masin.
  8. You need of ikat sawi samhong.
  9. It's of bungkus bihun.
  10. It's of tepung untuk mengoreng ikan.
  11. You need of Air.
  12. You need of Garam.
  13. Prepare of Penambah perasa.
  14. Prepare of Minyak masak.
  15. Prepare of susu berkrim kotak.
  16. You need of sup.
  17. It's of bawang.

Cara Membuat Bihun Kuah - ingin membuat masakan yang stu ini tapi masih. Resepi mudah sup ikan ini sangat sedap dan sangat sesuai sebagai menu. Kali ni saya nak buat ikan siakap stim pulak. Ok ni saja resepi ikan siakap kukus yang senang dan simple dari saya.

Bihun sup ikan siakap susu instructions

  1. Buang perut ikan, bersihkan dan potong ikan siakap. Potongkan tauhu dan tomato bentuk kiub. Potong halus daun sup dan daun bawang. Letakkan di tepi dahulu..
  2. Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Potong lobak masin dan sawi samhong. Rendam bihun dalam air. Letakkan di tepi dahulu..
  3. Salutkan potongan ikan siakap dengan tepung. Tambahkan sedikit garam. Panaskan minyak masak dan gorengkan ikan. Letakkan di tepi dahulu..
  4. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Selepas minyak panas, masukkan tumbukan bawang merah, bawang putih dan halia.Tambahkan air dan masukkan lobak masin, tauhu, tomato dan sayur sawi samhong..
  5. Selepas seketika, masukkan susu dan masukkan ikan siakap goreng. Masakkan sehingga mendidih. Masukkan garam dan penambah perasa secukupnya. Rasakan dahulu dan pastikan mengikut cita rasa..
  6. Masukkan bihun yang sudah lembut dan taburkan daun sup dan daun bawang. Siap untuk dihidangkan..

Sebenarnya nak masuk apa-apa bahan dalam ikan kukus ni boleh je. Resepi Bihun Sup Utara, resepi menggunakan rempah sup yang asli dan tulang yang segar. Juadah yang sesuai dihidangkan pada hari raya dan paling terkenal di utara tanahair. Apabila di hidangkan bersama sambal merah pasti menambat selera. Satu lagi keistimewaan bihun sup ini adalah lobak.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Recipe: Appetizing Kopi Susu Panas

Recipe: Tasty Vanilla cake

How to Make Perfect Kyoto saikyo yaki cod&salmon