Recipe: Appetizing Kek Batik Indulgence

Kek Batik Indulgence.

Kek Batik Indulgence You can have Kek Batik Indulgence using 22 ingredients and 3 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kek Batik Indulgence

  1. Prepare of Lapisan Bawah.
  2. You need of bungkus (300g) biskut Marie.
  3. It's of ketul (125g) mentega.
  4. Prepare of susu pekat manis.
  5. Prepare of serbuk koko.
  6. It's of Milo.
  7. It's of air panas.
  8. Prepare of biji telur.
  9. It's of sdt pes vanila.
  10. Prepare of Lapisan Tengah.
  11. Prepare of sdt (8g) gelatin + 2 sdb air panas.
  12. Prepare of krim keju.
  13. It's of krim putar tenusu.
  14. Prepare of sdb gula kastor.
  15. Prepare of sdb susu pekat manis.
  16. It's of sdt pes vanila.
  17. Prepare of Lapisan Atas.
  18. It's of krim putar tenusu.
  19. It's of coklat gelap.
  20. It's of coklat susu.
  21. It's of sdb mentega.
  22. Prepare of sdt minyak hazelnut.

Kek Batik Indulgence step by step

  1. LB: - Alas loyang dengan kertas pembakar. - Patah-patahkan biskut Marie. - Cairkan mentega di dalam kuali. - Masukkan susu pekat manis, serbuk koko, Milo & air panas. Kacau sehingga tidak berketul dengan api kecil. - Masukkan telur & pes vanila. Kacau dengan cepat. Masak seketika sehingga adunan mula mendidih sebelum menutup api. - Masukkan biskut Marie. Gaul rata. - Masukkan biskut Marie ke dalam loyang. Padat-padatkan. Letakkan ke dalam peti sejuk..
  2. LT: - Campurkan gelatin dengan air panas. Biarkan sehingga gelatin larut. - Pukul krim keju (suhu bilik) sehingga berkrim. - Masukkan cecair gelatin, gula kastor, susu pekat manis & pes vanila. Pukul seketika sehingga sebati. - Pukul krim putar (sejuk) sehingga 50-70% soft peak. - Campurkan krim putar ke dalam adunan krim keju. Kaup balik sehingga sebati. - Tuang adunan ke atas lapisan kek batik. Ratakan & letakkan ke dalam peti sejuk (freezer) +-30 minit..
  3. LA: - Panaskan krim putar. - Masukkan coklat, mentega & minyak hazelnut. Biarkan seketika. - Kacau sehingga sebati. - Biarkan ganache coklat sedikit sejuk sebelum dituang ke atas lapisan krim keju. - Ratakan & letakkan ke dalam peti sejuk 6-8 jam/ semalaman sebelum dipotong..

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Recipe: Appetizing Kopi Susu Panas

Recipe: Tasty Vanilla cake

How to Make Perfect Kyoto saikyo yaki cod&salmon