Recipe: Yummy Onde-Onde Ubi Keledek Kuning

Onde-Onde Ubi Keledek Kuning. Onde-onde ubi ungu (Ubi Tambang Ungu) Klepon Ubi Ungu (Ubi Tambang Ungu). Cara Membuat lihat Video Tutorial selengkapnya sampai selesai. Manisan onde-onde ubi keledek sesuai untuk dibuat pencuci mulut.

Onde-Onde Ubi Keledek Kuning Kuih bersaiz comel ini semestinya menjadi kegemaran. Bila ia timbul, menandakan onde-onde sudah masak. Akhir sekali, angkat dan gaulkan dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. You can cook Onde-Onde Ubi Keledek Kuning using 8 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Onde-Onde Ubi Keledek Kuning

  1. Prepare of ubi keledek rebus yg dilenyek.
  2. Prepare of tepung pulut.
  3. You need of air.
  4. Prepare of tepung gandum.
  5. It's of Gula melaka secukupnya.
  6. It's of Secubit garam.
  7. It's of pewarna kuning.
  8. It's of biji kelapa parut.

Onde-onde ubi keledek siap untuk dihidangkan. Onde-Onde is one of the traditional kuih in Malaysia (kuih is term for Malaysian cakes, pastries if you will). They are either made from sweet potato or glutinous rice flour. The cute little onde-onde-also spelled as ondeh-obdeh-are infused with pandan (screwpine leaf) juice and filled with "Gula Melaka".

Onde-Onde Ubi Keledek Kuning instructions

  1. Buang kulit ubi keledek dan rebus sehingga masak. Setelah masak lenyek ubi semasa masih panas..
  2. Gaul sebati dengan tepung pulut dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh..
  3. Masukkan sedikit pewarna kuning dan garam..
  4. Uli doh sehingga tidak melekat di tangan dan boleh dibentuk. Jika doh masih lembik boleh ditambah tepung gandum..
  5. Kemudian bentukkan doh bulat-bulat seperti bebola kecil dan masukkan gula melaka di tengah-tengah dan tutup semua dengan kemas..
  6. Panaskan air di dalam periuk. Setelah doh bebola siap, masukkan ke dalam periuk air. Pastikan air telah mendidih..
  7. Tunggu sehingga bebola timbul sendiri dan angkat. Masukkan ke dalam kelapa parut dan golekkan dengan kelapa parut. Siap!.

Each onde-onde is coated with fresh shredded coconut. Get all the tips to make this traditional dessert. In Singapore and Malaysia, onde-onde refers to glutinous rice balls dessert. Its pandan flavoured skin wraps semi-melted palm sugar that would burst upon the first bite. Learn how to make soft yet lightly chewy onde onde filled with aromatic coconut sugar.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Recipe: Appetizing Kopi Susu Panas

Recipe: Tasty Vanilla cake

How to Make Perfect Kyoto saikyo yaki cod&salmon