Easiest Way to Prepare Yummy Korean Cream Cheese Garlic Bun (Bread/Roti)

Korean Cream Cheese Garlic Bun (Bread/Roti).

Korean Cream Cheese Garlic Bun (Bread/Roti) You can have Korean Cream Cheese Garlic Bun (Bread/Roti) using 19 ingredients and 10 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Korean Cream Cheese Garlic Bun (Bread/Roti)

  1. Prepare of Roti.
  2. Prepare of + 3 sb) tepung roti.
  3. Prepare of (1 st) garam.
  4. Prepare of (1 sb) gula.
  5. It's of (1 sb) butter.
  6. It's of biji telur.
  7. You need of susu suam.
  8. You need of Cream Cheese.
  9. You need of cream cheese.
  10. Prepare of non-dairy whipping cream.
  11. Prepare of gula.
  12. Prepare of Sos Bawang Putih.
  13. It's of butter.
  14. Prepare of (6 sb) bawang putih cincang halus.
  15. Prepare of (1 sb) madu.
  16. It's of (2.5 sb) susu pekat.
  17. You need of biji telur.
  18. You need of sb parsley flakes.
  19. It's of boleh tambah 1-2 sb mayonnaise jika suka.

Korean Cream Cheese Garlic Bun (Bread/Roti) instructions

  1. Roti: masukkan semua bahan ke dalam bread maker. Disebabkan Uchu doublekan adunan, nak bagi sebati, knead,stop then knead lagi. So 2x. Sebab BM Uchu untuk 1 loaf bread je..
  2. Dah siap guna BM,keluarkan dan Uchu bahagi doh kpd 2. Kemudian uli2 doh sikit sampai doh jadi licin..Simpan dalam bekas bertutup, atau simpan atas papan canai tapi tutup dengan bowl. Simpan 1 jam pada suhu bilik..
  3. Sementara itu, sediakan sos bawang putih dan cream cheese..
  4. Sos bawang putih: cairkan butter dan tutup api. Masukkan semua bahan2 lain dan kacau sebati..
  5. Cream cheese: putarkan semua bahan sehingga sebati dan gebu. Masukkan dalam piping bag..
  6. Uli2 untuk keluarkan udara daripada doh. Bahagikan doh kepada 6@8 bahagian lebih kurang sama besar. (Tak timbang pun,sebab bukan nak jual..)Buat bulat2. Letakkan dalam dulang pembakar dalam keadaan jarak2. Tutup doh. Biarkan 20 minit..
  7. Panaskan oven 170-180c selama 10 minit. Kemudian bakar roti selama 15-20 minit. Keluarkan dan sapu butter. Biar sejuk seketika..
  8. Potong roti 6@8 potongan yg tidak putus dengan menggunakan pisau bergerigi. Kemudian paipkan cream cheese dalam setiap belahan potongan..
  9. Celup roti ke dalam sos bawang putih. Susun dalam dulang pembakar beralas baking paper @ guna silicon mat. Bakar semula pada suhu 160-170c selama 10 minit..
  10. P/s: letak cheese sikit pun dah cukup..byk2 pun kdg2 muak juga kecuali mmg ada hantu cheese nak mkn mcm kat rumah Uchu ni...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Recipe: Appetizing Kopi Susu Panas

Recipe: Tasty Vanilla cake

How to Make Perfect Kyoto saikyo yaki cod&salmon